ÉBREDŐ JÁSZSÁG

ÉBREDŐ JÁSZSÁG

Ami zajlik Jánoshidán, az nem eszes

2019. szeptember 09. - MÉRTÉK L.

Nem telt el olyan sok idő az országgyűlési választások óta, hogy ne emlékeznénk arra, amikor Jánoshida regnáló polgármestere belátta: az elmúlt hét éve a megalkuvásról szólt. Utólag látta be, miután az RTL klub műsorában szerényen bevallotta, hogy térítésekkel együtt 600 000 Ft körüli jövedelmet visz haza havonta (a magáncélra is használt új szolgálati autóját nem számolta), előállt a megalkuvók mártír bőrébe bújva. Pedig a megalkuvókat bárhogyan is neveznénk, áldozatoknak nem tekinthetők, hiszen minden megalkuvás (is) egy személyes döntés kérdése.

Ugyanez az Eszes Béla, Jánoshida polgármestere újabban azt képzeli, hogy a község vezetése családi vállalkozás! Nem lehet tudni, hogy újabb megalkuvásból, vagy egyéb számításból teszi mindazt, amit tesz, de: most már a nővérét  is képviselőnek indítja!

Aki nem volt jó a helyi iskola igazgatójának, az Eszes szerint jó lesz a község ügyeivel kapcsolatos döntéseket bölcsen, okosan megszavazni… Mert Eszes polgármester úr nővére 2003-ban egy kiválóan működő iskolát vett át. Elegendő volt mindössze három év ahhoz, hogy a gyerekeket tömegestől írassák más iskolákba, más településekre. De nem csak a gyerekek, hanem a pedagógusok is menekülőre fogták. A fegyelem megszűnt! Hurrá! Sikerült! Az idén már a 30 gyerekből alig 13 maradt Jánoshidán!

 

Voltak pályázatok is! És ha egyébre nem is jó egy pályázati összeg, keresetkiegészítésként csodálatos lehet!

A tanítás helyett kirándulni kell! Eredmény semmi! Az iskola átlaga mélyrepülésként összegezhető bármilyen értelmesebb ember számára. Akinek pedig a gyomra nem bírja az ehhez hasonló mélyrepüléseket, az mit tehet? Inkább elmenekül! És lőn menekülés az iskolából. Tömeges menekülés. 

 

A képviselőjelöltként induló rokon is fejlődőképes. Mára már odáig fejlődött, hogy országosan is osztja az észt! De ahol előadja magát, ott valahogy mindig elfelejti mondani, hogy a rá bízott iskolát tönkretette. Vajon miből gondolja az ilyen ember, hogy ha képtelen egy iskolát igazgatni, akkor egy település vezetésében való részvétele eredményes lesz? Miért kell fényezze magát bárki is, akinek sikerült 16 év alatt teljesen tönkre tennie egy iskolát? Főleg akkor, ha ezzel a kudarcával ő is tisztában van!

 

Úgy látszik, ez családi vonás az „eszeseknél”: az egyik az iskolát, a másik egy egész falut tett tönkre! De van az a pénz, amiért most már összefogva tudnának azon mesterkedni, hogy ezután már ketten bomlasszák tovább a falut! Valóságos Új Kezdet lenne ez számukra. A kérdés az, hogy megengedik-e ezt nekik Jánoshida lakói, szavazói?


kollazs.jpg

 

Mert feledékenységünk ellenére, vannak tények, amelyekről nem lenne szabad megfeledkezniük a jánoshidaiaknak: A polgármesternek hosszú évekig eszébe sem jutott, hogy a lakosság akaratát teljesítse!

 

Hiába kérték az emberek a COOP előtti buszmegállót! A válasz az volt, hogy a Volán nem hajlandó! Valószínű, hogy frusztráltsága miatt mindig személyes támadásnak vette, ha ez ügyben megkeresték! Most pedig hirtelen sikerült. A kerékpártároló is most jutott eszébe a 32-es út melletti buszmegállónál. Ez is csak úgy jutott eszébe, hogy a másik jelölt meghirdette. És azok számára, akik Új Kezdetet vizionálnak maguknak, úgy gondolják, hogy kezdetnek nem rossz, ha mások ötleteit lopjuk el a kampányban. A lopott ötletet egy egyesülettel könnyebb elkészíttetni, mint egy szakcéggel. Mert gyorsan kell. Még a kampányban. A kivitelezés pedig több, mint „eszes”. Legalább annyira eszes, mint a polgármester: a buszmegállóba kellett biciklitárolót építeni, majd ha esik az eső és tele lesz biciklivel a megálló akkor a buszra várók bőrig ázhatnak!? De a polgármester bízik benne, hogy október 13-ig nem esik. Azután pedig már őt nem érdekli semmi, ahogyan eddig se nagyon érdekelte.

 

De van egyéb is: Eszes fel volt háborodva, amikor a lakosság követelte vissza a csatornára befizetett pénzét! Ő úgy gondolta, hogy egy eszes megoldás, hogy ha már befizették az emberek, akkor neki joga van bármilyen befizetett összeg felett rendelkeznie! A falugyűlésen gúnyosan, megalázón válaszolt azoknak, akik próbálták számonkérni.

Ő utakat akar javíttatni belőle! Ott, ahol ő akar! És olyan minőségben, ahogy neki tetszik! Majd ő megmondja! Nehogy már az emberek döntsenek a saját pénzük felett! Ő a polgármester! És amúgy is kampány van. Ilyenkor dönteni kell (az sem baj, ha hülyén), ilyenkor dolgozni kell (az sem baj, ha csak munkának látszik, de nem az).

Honnan van egyszeriben pénz most? Honnan telik a beruházásokra, ha a kormány és a képviselő nem ad? Előkerült a befizetett csatornapénz? Vagy eddig eszesen hazudott? Esetleg máskor is lett volna pénz, csak a munka volt büdös? Inkább a falu pénzén az elvbarátaihoz kocsikázott, Gémesihez és Marky-Zayhoz?

 

Ezután sem lenne ez másképp! Ha megválasztanák, ugyanúgy csak a saját egójával, gazdagodásával törődne 5 évig. De most már a nővérére is figyelnie kellene, hogy neki is jusson minél több! Aztán 50 napot szánna a mocskolódásra, a másik jelöltek lejáratására! Persze még a lejárató írásokat is mással íratná meg! Mint most! A falu pénzén.

Ne higgyenek neki, mert Jánoshida sokkal jobbat, sokkal többet érdemel! Ne hagyják, hogy nevetség tárgyává tegyék a jánoshidai embereket! Ne engedjék, hogy egy Eszes Kft-vé váljon Jánoshida önkormányzata! Ne engedjék, hogy ennyire alábecsülje a lakosságot!

 

Jánoshida legyen eszesebb!

 

Ébresztő!

süti beállítások módosítása