JÁNOSHIDA! GONDOLKODJ!
2019. október 09. írta: MÉRTÉK L.

JÁNOSHIDA! GONDOLKODJ!

Az ember utólag mindig azt bánja, ha kiderül, hogy rosszul döntött. És ez mindig utólag derül ki!

Az is igaz, hogy ha előre tudnánk, mi a jó döntés, akkor senki nem tévedne. De nem árt gondolkodni, józan maradni, mérlegelni egy-egy döntésünk előtt. Jánoshida most olyan döntés előtt áll, amivel nem egy-két napjáról, hetéről, hanem egy fél évtizedes jövőjéről, sorsáról dönt. 

Lehet, hogy valamiről lemaradtam, de ha jól tudom, most nem egy előadóművészt választanak a jánoshidai emberek, akit majd a „Csillag születik”-be, vagy az X-faktorba küldenek, hanem a település vezetőjét választja A KÖVETKEZŐ 5 ÉVRE minden jánoshidai szavazó.

A nagy újra kezdő Eszes Béla ismét a jánoshidaiak kegyeiért esedezik, de jelöltként ismét nem ész-érveket sorakoztat fel, nem programról, jövőképről, nem az elkövetkező évek terveiről beszél, hanem szaval. Zavarában, vagy zavarodottságában, de verset mond.

Versmondásból, színészkedésből 5-ös! (második, vagy harmadik osztályos szinten).

Bármelyik tehetségkutató elődöntőjébe bejuthatna, mert a színészkedés egyre jobban megy neki, jól ment eddig is, amikor sok-sok éven át eljátszotta (többnyire csak a kampányokban) a gondos polgármesterjelölt szerepét, de ez most talán kevés lesz a sikeréhez. Bár nem tudhatom.

Eszes Béla sem tudhatja: el is szavalta, hogy nem tudja, nem tudhatja. A közönség már kikopott a nézőtérről a videófelvételén. Nagy hatásvadászattal, magányosan szavalva csodálta faluját. Azt a községet, ahonnan már kétszer ki akart szabadulni, amikor országgyűlési képviselőnek jelöltette magát, mert többre, magasabbra vágyott. De a csúfos vereségek után be kell érnie azzal, hogy Jánoshidán marad és most beérné a polgármesterséggel is. Akár fideszes, akár MDF-es, akár Új Kezdet-es jelmezben lépett fel az elmúlt években, ő csak mondta rendületlenül a verseit. Most már az sem zavarja, hogy elfogyott a közönség.

eszes.JPG

Eszes Béla össze-vissza beszél, mert amikor ő éppen nagy újrakezdőként országgyűlési képviselőnek készült, akkor arról szavalt (eléggé vérszegényen és hatástalanul), hogy képviselőként majd igazán sokat tehet a községért. Ez csak neki lett volna megengedett. Eszes Béla szerint. Hogy honnan tudom? Hát onnan, hogy amikor az került szóba, hogy a jelenlegi (és hosszú évek óta eredményes) országgyűlési képviselő, Pócs János úr lobbizott ki rengeteg támogatást Jánoshidának, akkor azt rebegte, hogy Pócs úrnak nem a lobbizás, hanem a törvényhozás a dolga. Igaz, rím se volt és ritmus se volt abban a prózai előadásában, de Eszes Béla azt hiszi magáról, hogy mindent (is) jobban tud másoknál. 

Ha Jánoshida a józanság útját választja és elgondolkodik, majd azután szavaz, akkor Eszes Bélának megüzenheti egy életre, hogy a színészeket és az önmagukat sajnáltató színészkedőket a Szigligeti színház szerződteti, amikor színművész állást hirdet. A színészi állás megpályázásához valóban nem szavazatokra és bizalomra van szükség, hanem tehetségre. Eszesnek az van. Tehetsége. Van tehetsége arra, hogy egyedül bolyongjon a falu utcáin és verseket mondjon. Van tehetsége arra, hogy ha már polgármesterként (és talán emberként is) levizsgázott, legalább sajnálatra méltó szavalásaival kikönnyezze pár ember szavazatát. Van tehetsége arra, hogy a háttérből gyűlölködésre bíztassa, irányítsa, utasítsa az embereket, miközben kamerák előtt eljátszhatja a hattyú halálát. Van tehetsége arra is, hogy amikor szembesítik mondataival, cselekedeteivel, akkor hallgasson, mint süket disznó a búzában és amikor alkalmasnak találja a pillanatot, akár csak 2018-ban a kampány idején, akkor még elmondjon egy verset. Eszes Bélának arra is van tehetsége újabban, hogy ne tiltakozzon a szembesítések perceiben. Nem is lenne értelme, hiszen minden megtalálható össze-vissza mondott dolgaiból az interneten. Ő maga tette fel.

Jánoshida nem kér többet az Eszes-féle amatőr színjátszásból, mert a község művészetkedvelői annál igényesebbek, minthogy amatőr vándorbohócok érdekelőadásaival beérjék.

Eszes Bélát várja a Szigligeti. Ott is csak a nemsokára induló amatőr színjátszó csoport, mert azért egy neves színház profi társulatát sem illik ennyire megsérteni.

Eszes Béla színészkedésből jeles is lehet (ha még gyakorol pár évtizedet), de polgármesterségből elégtelenre vizsgázott!

Itt az ideje váltani!

Jánoshida! Gondolkodj! Azután szavazz! Egy jobbra!