ÉBREDŐ JÁSZSÁG

ÉBREDŐ JÁSZSÁG

Bérunió, a nagy átverés show

2017. szeptember 17. - MÉRTÉK L.

Legyen világbéke! Szeretné ezt több milliárd jóérzésű ember? Igen. Aláírnának nagyon sokan egy ilyen kérdésre egy igenlő válaszlapot? Igen. Lenne ettől világbéke? Nem. Ha lenne, akkor sem ettől lenne... Egy sportversenyen mindenki legyen aranyérmes, aki bizonyítottan ugyanannyi időt fordít a felkészülésre! Ez elvárható? Nem. A világ nem így működik. Annak akasztanak aranyérmet a nyakába, aki a versenyen a legjobban teljesít, aki elsőként ér a célba. Ilyen egyszerű.

Ezer hasonló példát tudnék felsorolni, de nem teszem. Inkább a lényegre térek:

A bérunióról szóló jobbikos kezdeményezés és az ennek kapcsán elkezdett aláírásgyűjtés a jövő évi választásokat megelőző kampány egyik legnagyobb trükkje, de egy kicsit élesebben fogalmazva az emberek legnagyobb átverésének is lehetne nevezni. Mondom is, hogy miért... :

 

Miután az Európai Bizottság még május közepén rábólintott egy "polgári" kezdeményezésre, a Jobbik elkezdhette gyűjteni az aláírásokat. El is kezdte. Elkezdődött az aláírások gyűjtése az úgynevezett „európai bérunió” érdekében, ami azt célozná, hogy az EU alapszerződésébe bekerüljön az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elve. Csakhogy a Jobbiknak sok mindenért lehetne aláírásokat gyűjteni, kivéve a béreket érintő kérdéseket. Az előbb kiemelt részre kattintva el lehet olvasni, hogy mit tartalmaz az Európai Bizottság rábolintása. Igaz, az Európai Bizottság dokumentumának első oldalán olvasható, hogy "csak az angol szöveg hiteles", mégis az angol nyelvet valamennyire ismerő kedves olvasóimmal megosztanám, hogy mire kapott beleegyezést a Jobbik ebben a dokumentumban, amelyre diadalittasan, nagy csindarattával hivatkozott itthon:

only_the_english.png

1_cikk_2_bekezd.png

Az óriási győzelemként beharangozott EU Bizottság dokumentumában az 1. cikk második bekezdése világosan kimondja, hogy ez a "polgári" kezdeményezés és a kezdeményezés alapján a támogató aláírások sok mindenre vonatkozhatnak (pl. A szerződésekben rögzített munkafeltételek;  Szociális biztonság és a munkavállalók védelme; A munkavállalók védelme a munkaszerződésük megszűnésekor; A munkavállalók tájékoztatása, ; konzultáció a munkavállalókkal; A munkavállalók kollektív érdekeinek képviselete a munkaadókkal szemben;  A kirekesztett személyek beilleszkedésének elősegítése a munkaerőpiacon; A társadalmi kirekesztés elleni küzdelem; – a szerk.), kivéve a bért. Olvassák csak el figyelmesen a fotó bekeretezett részének utolsó két sorát!

Ez így, ebben a formában, ahogyan a Jobbik alkalmazza, nem más, mint egy nagy átverés! Ez egyetlen dologra használható: a választópolgárok adatainak burkolt, valamilyen köntösbe öltöztetett összegyűjtésére.

 

A Jobbik ezzel a populista "mozgalmával", amelyre a kampányát szeretné építeni, megelőzte Botka Lászlót, aki ehhez hasonlóan fura szlogennel állt elő, amikor a "Fizessenek a gazdagok" feliratú plakátjai előtt pózolt és nyilatkozgatott.

 

Nem a szocikról szerettem volna írni, de ha már megemlítettem őket, akkor a "tegyünk igazságot" elv alapján sokkal életszerűbb lenne egy olyan felszólítás, hogy "KÉNYSZERíTSÜK MUNKÁRA A NAPLOPÓKAT, AKIK A BEFIZETETT ADÓINKBÓL A SEMMITTEVÉSÉRT SEGÉLYEKET KAPNAK!"

A bérunió ötletére visszatérve: ötletnek nem rossz, csak nem megvalósítható. Kampányfogásnak sem rossz, csak értelmes, tájékozott ember tudhatja, hogy a gazdaság és a gazdasági versenyszférában bármilyen törekvés nem így működik. Nem aláírásokkal igazolt szándékok változtatnak a gazdasági mutatókon, hanem termelékenység, kreativitás és nem utolsó sorban teljesítmény.

A kelet-európai, vagy magyarországi bérek nem attól alacsonyabbak a nyugati világ béreinél, mert eddig senkinek nem jutott eszébe kellő számú aláírást gyűjteni, hogy ezt megváltoztathassák...

 

Szakmai szempontból NEVETSÉGES a Jobbik "kezdeményezésére" indított támogatói aláírások gyűjtése:

-  Nem tudom, aki már eddig aláírt a Jobbiknak, az elgondolkodott-e azon, hogy még az egyes tagországokban sem keresnek ugyanannyit az azonos munkát végzők, nemhogy az egész Unióban: gondoljunk csak Észak- vagy Dél-Olaszországra, hogy a kelet-, illetve nyugat-magyarországi fizetések közötti differenciákról már ne is beszéljünk, amely különbségeknek nagyon komoly közgazdasági okai vannak. Miért van az, hogy Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei emberek "eljárnak" Budapestre dolgozni? Miért van az, hogy Sopron, vagy Győr környéke magasabb bérekkel kecsegtethet, mint Hajdú-Bihar megye bármelyik települése? 

-  Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy -akár tetszik, akár nem-  a magyar gazdaság versenyképességét elsősorban a nyugati országokhoz képest a valamennyire alacsony bérek biztosítják, amelyek felzárkóztatása a nyugati bérszinthez – valami csoda folytán is– azzal járna, hogy hazánk szinte egyik pillanatról a másikra elveszítené mindazt, ami miatt most vonzó a külföldi befektetők körében.

-  Szeretném, ha tudomásul vennénk, hogy az a téves eszmefuttatás, mely szerint az árunió már létrejött, ezért a bérunió is indokolt lenne, teljesen hamis, mivel a hazai árak (főként a szolgáltatások terén) szintje jócskán elmarad az EU fejlett térségeinek átlagától, azaz árakban sem zárkóztunk fel Európához. Természetesen az "árunióról" könnyű elhitetni embereket, akik soha, vagy nagyon ritkán járnak Nyugat-Európában. Csak úgy megjegyzem, hogy egy párizsi, vagy lyoni taxis 140 euróért (45 000 ft-ért) viszi be utasát a repülőtérről a város központjába, miközben az üzemanyag ára majdnem azonos a magyarországi árral... Csak úgy megjegyzem, hogy egy francia fővárosi étteremben a vacsora 8-10-szeresébe kerül a budapesti "luxusvacsora" árának...

- Olyan jobbikos vélemény is elhangzott, hogy a "kedvezőtlen" adófeltételek miatt nem alkalmazható jelenleg az egységes európai bér... Magyarországon azonosak az adófeltételek, miközben Budapest, vagy Győr, Sopron sokkal többet tud fizetni, mint Nyíregyháza, vagy Püspökladány... De álljon itt egy térkép az EU adózásáról, hogy mindenki láthassa, valóban nem alacsony az összadó Magyarországon, de vannak szép számmal nyugati országok, ahol az adók SOKKAL magasabbak, mégis jut nyugati színvonalú bérekre...:

adok.jpg

Részletesebben ITT olvashatnak ezekről.

Nem szeretném a véget nem érő példákkal unalmassá és hosszúvá tenni ezt a bejegyzést. Én személy szerint nem hiszem, hogy a Jobbik politikusai ne lennének tisztában azzal, hogy egy nagy - választási kampányra tervezett- átverést művelnek ezzel az aláírásgyűjtéssel. Még azt is sejtem, hogy mi lesz akkor, ha (egészen biztosan) elbukik a "kezdeményezésük"... Majd az átvert aláíróik tudomására hozzák, hogy "az EU elgáncsolta, vagy megakadályozta a kezdeményezést, pedig milyen csodálatos volt"...

Ami viszont elgondolkodtató a Jobbik kezdeményezésének kapcsán: 

A nem olyan távoli múltban még EU-zászlót égető Jobbik miként vált egyik napról a másikra EU Bizottsággal egyeztető szelíd társulattá? 

zaszloegetes.jpg

 Ki az, aki elhiszi, hogy az aláírásán múlik, hogy lesz-e Magyarországon magasabb bér, vagy nem? Ha nem hiszik el, akkor miért írják alá? Tudják, hogy ezzel egyetlen párt adatgyűjtéséhez szolgáltatják ki a saját adataikat? 

Ki az, aki elhiszi, hogy ez nem csupán a Jobbik kampányfogása, miközben úgy tálalják, hogy több tagország kezdeményezésére indult az akció,  mert az egyeztetések idejére sikerült pár tagország törpepártját maguk mellé csalogatniuk? KÉREM, MUTASSANAK EGY MOSTANÁBAN ZAJLÓ ALÁíRÁSGYŰJTÉST EGY BÁRMILYEN MÁSIK EU TAGORSZÁGBAN A BÉRUNIÓRA VONATKOZÓAN!!!!!!!! 

Bizonyára találkoztak már közösségi oldalon, vagy újságcikkben olyan felhívással, mely szerint "szélhámosok" telefonon, vagy személyesen kérik el adataikat, hogy bankokban, vagy más helyeken visszaélhessenek ezek birtokában az adatokkal és önökkel... SZERINTEM most egy hasonló folyamat zajlik, csak választási kampány keretében és más célt szolgálva.

Ébresztő!!!!!!!

 

 

süti beállítások módosítása