ÉBREDŐ JÁSZSÁG

ÉBREDŐ JÁSZSÁG

A Jászság Gyurcsánya, aki Új Kezdettel áll elő.

2017. június 12. - MÉRTÉK L.

   Gyurcsány Ferenc szelleme kísért a Jászságban. Csak azért írom így, mert a balatonőszödieket nem szeretném bántani. Ők mit sem tehetnek arról, hogy a nagy Böszme az ők településükön tett vallomást arról 2006-ban, hogy hazudott éjjel-nappal, meg arról, hogy nem csinált semmit több éven át, amikor tennie kellett volna. Mert nem azért választották meg, hogy hazudjon és hogy ne csináljon semmit...

   Hogy mi köze ennek a Jászsághoz? Hát minálunk is színre lépett egy politikus, aki a jánoshidai és jászapáti kampánygyűlésén nagy vallomással állt elő: Jánoshida regnáló polgármestere belátta, hogy az elmúlt hét éve a megalkuvásról szólt. Tetszenek érteni? Utólag, miután az RTL klub műsorában szerényen bevallotta, hogy térítésekkel együtt 600 000 Ft körüli jövedelmet visz haza havonta (a magáncélra is használt új szolgálati autóját nem számítva ehhez), előállt a megalkuvók mártír- köntösébe bújva.

   Ha lesz egy kis időm, nagyon fogom sajnálni, de most erre nincs időm. Most inkább azon gondolkodom, hogy szépirodalmi, vagy képzőművészeti remekművek közül melyik illik inkább arra, amit Eszes Béla művel? Albert Camus "Közöny" című regénye, Jean-Paul Sartre "Az undor" című regénye, vagy éppen Edvard Munch "Sikoly" című képzőművészeti alkotása???...

   Szóval Eszes Bélának az elmúlt évei a megalkuvásról szóltak. Szegény... Egyébként megalkuvásra, vagy településvezetésre tetszettek megválasztani Eszes Bélát, kedves jánoshidaiak?

eszes_cikk.jpg

   Jánoshida polgármestere -mint tudjuk- Új Kezdettel indul (sokadszor, csak nem ezen a néven futott... mármint a párt). Tudjuk, hogy minden újszerű (vagy annak álcázott) irányzat megválasztása egyben elutasítása is valaminek.

   Eszes Béla úgy döntött, hogy elutasítja mindazt, ami régi számára, amivel -mint kiderült- meg kellett alkudnia és nem utolsó sorban, ami számára havi 600 ezer ft-ot jelentett. Az ember az élete során elkötelezi magát dolgok mellett és ezzel saját portréját, vagy annak körvonalait rajzolja. Eszes Bélának hét évig volt türelme a megalkuvás éveit szenvedni havi 600 ezerért. Gyanítom, hogy lett volna még türelme, de most az Új Kezdet nevű párt egy kicsivel többet, nagyobbat ígért neki, így felbátorodott és kampánybeszédekbe kezdett.

   A hallgatóságának a létszámáról most inkább nem beszélek, de nem érte be egy őszödi beszéddel, hirtelen kettőt mondott egymás után. Egyet Jánoshidán és egyet Jászapátin.  Ez utóbbi helyre, mint minden normális, nemzeti érzelmű, jobboldali értékrendet képviselő embert, az ottani baloldal hívta meg. Össze is gyűltek legalább tízen, akiket érdekelt a polgármester úr őszödi beszéde. Mert az volt. Vagy ahhoz nagyon hasonló.

   Amit ma Eszes Béla művel, azt nevezhetném az evolúció zsákutcájának is, de nem hiszek az evolúcióban, így inkább a teremtésre gondolok és annak bájos tévedéseire, miközben azon tűnődöm G. B. Shaw által ihletve, hogy "a hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senkinek". Mert Eszes Béla nem hisz senkinek. Talán még önmagának sem. Ezért olyan követhetetlen és logikátlan érvelésbe kezdett őszödi ihletettségű jászsági beszédeiben, amit józan jászsági ember aligha tud követni. Elhinni pedig végképp nem tud.

   Őszödihez hasonló kampánybeszéd kivonata következik, majd azt követően egy kis magyarázat az ébredezőknek:

Eszes Béla azt mondta, hogy nagyon várta a Fidesz kormányt 2010-ben.

Eszes Béla azt mondta, hogy a Fidesz meg akarja szüntetni a kis településeket. Ez a szándék! Ő tudja. A Fidesz tagadja, de Ő tudja.

Eszes Béla azt mondta, hogy a politikai választásokat az emberek ne politikai szemmel nézzék.

Eszes Béla azt mondta, hogy a Jászságban mindenről az országgyűlési képviselő dönt és ez nincs jól.

Eszes Béla azt mondta, hogy nem méltó a politikában a lejárató dolog, amilyen az Ébredő Jászság.

Eszes Béla azt kérdezte, hogy ki más képviselhetné jobban és hitelesebben a Jászságot, mint Ő? (háááát...)

Eszes Béla azt mondta, hogy nem ír névtelen leveleket, nem nyomoztat senki után és nem találkozik lejárató cikkek írójával kávézókban.

Eszes Béla Jánoshida támogatotásaira emlékezik (rosszul... megint).

Eszes Béla nem hagyja a falut elveszni.

Végül bevallja, hogy az Új Kezdet nevű pártjának nincs komoly támogatója.

   Ilyeneket és ehhez hasonlókat mondott Eszes Béla a kampánybeszédeiben és most lássuk egy kicsit, hogy hol sántítanak a dolgok, mitől őszödihez hasonló ez a nagy vallomás:

   Jánoshida polgármestere annyira várta 2010-ben a Fideszt és annak kormányzását, hogy már 2006-ban ellenük indult az MDF színeiben. Ezért el is nyerte jutalmát az MSZP-től (akik tulajdonképpen felbérelték) és az akkori Leader pénztárosává válhatott. Ezt követően kétségem nem fér ahhoz, hogy a megalkuvás évei következtek számára, de azért a havi 600 ezerért képes volt elszenvedni a Fidesz támogatásait is. Azt a több, mint 4 milliárd forintot, amit ez a fránya, vidéket hanyagoló kormány Jánoshida számára biztosított és ami számára, mint polgármester, dicsőséget és elismerést hozhatott a településén.

   Meggyőződésem, hogy települések százai szerettek volna ebbe az agyontámogatott megalkuvó köntösbe bújni, de sajnos azoknak nem volt egy ilyen országgyűlési képviselőjük, mint amilyen Jánoshidának Pócs János, aki - Eszes Béla szerint mindenről dönt- sok-sok milliárd támogatásról "dönthetett" Jánoshida számára. Egyébként Eszes Béla vallomása szerint ő akár még jó viszonyba is lehetne Pócs Jánossal. Nem rajta múlik. Végül is egy baráti, négyszemközti, meghitt beszélgetésüket követően a megalkuvóknál úgy szokás, annak tartalmát teljesen elferdítve, erre a beszélgetésre hivatkozott az első, nagy kampány-nyitó beszédében, de Ő nem akar lejáratni senkit. Sőt. Nem is nyomoz, vagy nyomoztat senki után. Mégis tudja (legalábbis azt hiszi, hogy tudja), hogy a névtelen lejárató cikkeket író személy hol találkozott a képviselővel. Mert azt mindenki tudja, hogy ki a névtelen és ha már névtelen, akkor be lehet azonosítani és a találkahelyet is ismerni lehet... Mindezt nyomozás nélkül.

   Eszes Béla nem tesz mást, mint elárulja azokat, akiknek mindent köszönhet. Most egy kecsegtetőbb ígéret miatt menekül és hátat fordít Jánoshidának és a jánoshidai embereknek. Ha ez az ígéret és lehetőség nem állna rendelkezésére az Új Kezdet nevű párt részéről, akkor Eszes Béla még legalább 100 évig maradna megalkuvó és tűrné a Fidesz támogatásait. Az ilyen ember mindig egy jobb lehetőségre vár és dobbant. Nem érdekli, hogy kik támogatták, kiknek mit köszönhet.

   Eszes Béla, mint Gyurcsány egyik klónja, nyugodtan ismételhetné a levitézlett egykori miniszterelnök szavait, hogy hazudtam éjjel-nappal: hazudott a JÖSZ elnöki székéből való távozásának kapcsán, hazudott, amikor alaptalanul a kormány kis települések megszüntetési szándékával riogatott, hazudott, amikor a neszűri cigányok kitelepítésével riogatott (emlékezzünk csak, hogy Gyurcsány is 23 millió románnal riogatta a népet), hazudott a Pócs Jánossal folytatott beszélgetésének tartalmáról, hazudott a támogatások mértékéről szándékosan kevesebbet emltve, beállt egy hazug, lejárató RTL -es riportfilmbe mártír szereplőként és sorolhatnám holnapig.       

   Eszes Béla bármire képes, bárkinek képes hátat fordítani, akinek addigi sikereit köszönhette és még azt is képes előadni, hogy szenvednie kellett, miközben segítettek rajta és munkáján, hírnevén...

... Ilyen az, amikor a politikai érdek seggbe rúgja a jellemet...

süti beállítások módosítása