ÉBREDŐ JÁSZSÁG

ÉBREDŐ JÁSZSÁG

Mi a pofátlanság mértékegysége a Jászságban?

2017. augusztus 19. - MÉRTÉK L.

   A közelmúltban megrendezett CSÁNGÓFESZTIVÁL-ról ha szót ejtene bárki, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Csodálatos, színvonalas előadások sorozatával kápráztatták el a művészek a résztvevőket. Talán nem létezik elegendő dicsérő szó arra, amit a Fesztivál megálmodó alapítói, szervezői, rendezői megérdemelnek, miközben a megvalósító segítő kezekről és a támogatókról sem lenne szabad megfeledkeznie senkinek.

dinnye.jpg

Évek óta rendszeres látogatója vagyok ennek a jászberényi rendezvénynek, amelyről nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy évről évre színvonalasabb, csodálatosabb minden, amit nyújt a nagyérdeműnek.

 Mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy a helyi jobbikos képviselőjelölt Budai Lóránt úr "meghívóját" olvasva sétáltam el naponta az előadásokra, rendezvényekre, szeretném pontosítani, hogy a Csángófesztivál -köszönet érte a szervezőknek- kellőképpen ki volt plakátolva és a médiában is a lehető legjobban megtörtént a szükséges "beharangozója", vagy hírverése.

   Létezik a pofátlanságnak már olyan fokozata is, amiért nem jár büntetés, csak csodálat. Hát ezért kezdem már "csodálni" Budai urat... 

   Budai legújabb módszere az, hogy megjelenik egy falunapon (amelyre általában a polgármester és a szervezők a plakátokon mindenkit hivnak) és ő (Budai Lóránt) azt a látszatot keltve ,hogy őt külön és térden állva könyörögve hívták megköszöni a polgármesternek, vagy a szervezőknek a szivélyes meghívást...

( Egy esti előadás utáni baráti beszélgetés során többen is kérdezgették, hogy miként lehetne helyre tenni ezt az "úriembert", mert egyre több településvezetőt, rendezvényszervezőt zavar az, amit ez az ember művel.)

   Budai nem érti, vagy úgy tesz, mintha nem értené, hogy akár egy település vezetőségének, akár egy rendezvény szervező házigazdájának tekintetében LÉTEZIK EGY HIERARCHIA! Nem feltétlenül a sorrendre szeretném a hangsúlyt fektetni, de ebben a hierarchiában MINDENKÉPPEN az első helyeket a rendezvény házigazdája, szervezője, a település vezetője, a térség országgyűlési képviselője foglalhatja el, majd ezt követhetik a település lakosságának bizalmából megválasztott önkormányzati képviselők. Tudom, léteznek meg nem választott, csak - az árral úszó döglött halhoz hasonlóan - listáról besodródott képviselők is. Bizonyára ők is elférnek az említett hierarchiában. Valahol... Leghátul.... Hogy addig is önmagukkal és pártérdekeikkel tudjanak foglalkozni és legyen nekik is lehetőségük megosztani ezt-azt közösségi oldalukon. Ahogyan ezt minden látogató, néző, vagy nézelődő megtehette és megteheti bármikor, bármilyen rendezvényen. No de ebből a státuszból hamis látszatot kelteni és a szervező-vendéglátó szerepében tetszelegni nem kevesebb, mint merő pofátlanság. "...Mindenkit szeretettel VÁRUNK!"- írta Budai a közösségi oldalán.

   A "csángó napjának" estéjén meg is kérdezte társaságunkban az egyik szervező jó hangosan -ezért is döntöttem úgy, hogy írok majd erről (is)- hogy "budailórika" miként veszi a bátorságot magának, hogy a vendéglátó szerepében villogjon? Közben utólag -ahogyan már megszokhattuk-  mindenkit csak sérteget és kritizál. Jó lenne tudni, hogy támogatta-e legalább egy száraz sóskiflivel, vagy egy pohár hideg vízzel azt a fesztivált, amelyre házigazdaként invitálja jászsági rajongóit  szűk körű barátait..??? A támogatók között sehol nem találtam a nevét... Az általa sokat gúnyolt és kritizált országgyűlési képviselő neve azonban ott szerepel a listán...

tamogatok.png

   Eszébe jutott-e legalább egy elfogult Budai-rajongónak is, hogy annak az embernek a neve, aki közel 500 ezer közpénzt visz haza havonta, egyetlen civil program, vagy rendezvény támogatói listáján sem szerepel? Bár egy Boci csokoládé felajánlásával... Hm??? Bizonyára ilyen ez, amikor valaki nem választott városvezető, nem szervező és nem támogató... Csak bámészkodó, kíváncsiskodó, hogy majd duzzogva kritizálhasson utólag...

esemeny_2.jpgHa Gipsz Jakab, a kukáskocsi vezetője hívná a kollégáit, még az is hitelesebb, sőt, hiteles lenne, hiszen köszönet érte , ők egy-egy rendezvénynek kiváló hangulatát őrző  maradékát takaritják el és nekik köszönhető, hogy minden nap szép, új,  tiszta környezet fogadta a vendégeket.

Nem kívánok vitatkozni senkivel. Most már nem. Van, akivel nem lehet, mert együgyűen nem képes mást gondolni, mint azt, hogy az ő „tökéletes” igazságaiból összetákolt –majdnem mindig szándékosan elferdített alapokra épült- világegyetemében azért van örök világosság, mert saját fenekéből kel fel a nap és ameddig csak él, onnan is süt/világít kifelé. Kár, hogy az ilyen típusú ember folyton belenéz ebbe a virtuális, kitalált fénybe és saját képzelt igazság-fénye elvakítja. Aztán időnként (négyévente) bekövetkezik a kijózanodás, a valósággal szembesülés pillanata. A bukás, a lebőgés, a megszégyenülés, a veszteség.

   Továbbra is marad a költői kérdés: Mi a pofátlanság mértékegysége a Jászságban? És egy egytől - tízig skálán hányast érdemel az, aki rendszeresen pofátlankodik, rendszeresen más érdemeiből próbál saját büszkeségéhez egy-egy adagot odalopni? Nem választ várok, hanem azt, hogy: Ébresztő!!!


 

 

süti beállítások módosítása